İnteroseption sekiz duyu kavramımızdan biridir. Yani bir duyudur. Birçok kas, deri ve iç organlar olmak üzere vücut dokusundan bilgiler sağlar.İç ortamın durumu hakkında bilgi verir. Self-regülasyon ise ortamdaki uyaranlara uygun davranışsal ve duyusal tepkiler üretebilmektir.
Peki interoceptionun sağladığı bu bilgiler nelerdir?*Ağrı*vücut ısısı*kaşıntı*cinsel uyarılma*açlık*susama*kalp hızı*solunum hızı*kas gerginliği*hoşnut edici dokunma*tuvalet*uyku*gerginlik*rahatlama*halsizlik yada diri olma hali gibidir….
Beyne düzenli olarak gelen interoseptif duyusal bilgiler uygun cevap oluşturulmasına ve bu sayede self regülasyon sağlanmasına yardımcı olur.
Bebekler erken dönemde kendi interoseptif bilgilerine çok hassastırlar. Aç mıyım?Uykum mu var? Bir yerim mi ağrıyor? Ağlamaları ihtiyaçlarına göre böyle farklılık gösterir. Böylece bakım veren kişi (anne) bebeğin ihtiyaçlarını karşılamaya başlar. İhtiyacı karşılanan bebek kısa sürede tekrar sakin olma haline geri döner. Bu süreç ne kadar sağlıklı olursa o kadar anne ile bebek arasında iyi bir bağ kurulmaya ve bebek kendi içsel dengesini sağlamaya başlar. Örnek verecek olursam; tokluk hissini doğru bir şekilde algılaması ve beslenme davranışı ile ilişkilendirebilmesi bebeğin kendi kendine süt alımını ayarlayabilmesini sağlar. Karnı acıkan bebeğin gece uyanması gibi…