Bizler etrafımızda olup biteni anlamak için duyu organları yolu ile vücut içinden ve dışından bilgi toplarız. Bu bilgileri bir araya getirerek bütünü oluştururuz. Yani bilgileri işler ve kullanıma hazır hale getiririz. Buna DUYUSAL BÜTÜNLEME denir. Öğrenebilmek için bireylerin sağlıklı bir duyusal bütünlemeye ihtiyacı vardır. Bu da duyular sayesinde demiştik. Peki bu duyular hangileridir?
- Taktil sistem
- Vestibular sistem
- Proprioceptif sistem
- görme👁
- işitme👂🏻
- koklama👃🏻
- tat alma👅
Taktil Sistem: Doğru çalışmadığında;
- Dokunmalar karşı tepki gelişebilir
- Birey değişik dokunma yüzeylerini ayırt edemeyebilir
- Ya da çok temas etmek isteyebilir.
Sonuç olarak; Duyusal güvensizlik ortaya çıkabilir. Akademik öğrenmek için gerekli olan bilgileri toplayamaz. Yaşıtlarından geri kalabilir.
Vestibular Sistem🐌:Doğru çalışmadığında; yerçekimine karşı güvensiz ve savunmacı davranışlar gelişebilir. Yani hareket etmek istemeyebilir🕴🏻 ya da aşırı hareketlilik hali oluşabilir.💃🏻🏃🏽♂️
Proprioceptif Sistem yani derin duyu🛠.🧿….eğer düzgün çalışmazsa🤭…birey bulunduğu yerde kendi vücut pozisyonunu tam olarak algılayamayabilir ve hareketini değiştirmek istediğinde pozisyon değişiklerine uygun cevapları veremeyebilir.
👁Görme, 👂🏻İşitme, 👃🏻Koklama,👅 Tat Alma;bütün bunların doğru çalışmamasında da 👣sesleri bazılarına 👣parlak ışığa ya da gün ışığına 👣farklı yada bazı kokulara ve tatlara anormal tepkiler verebilir.
Bunun sonucunda; 🧶kolay sinirlenme ya da sinirli ise sakinleşmede zorluk görülebilir .