"

12-42 aylık çocuklar için geliştirilmiş otizm erken müdahale programıdır. Bu eğitimde hedefimiz; erken müdahale programını hayata geçirmektir.

"

12-42 aylık çocuklar için geliştirilmiş otizm erken müdahale programıdır. Bu eğitimde hedefimiz; erken müdahale programını hayata geçirmektir.

Otizmli çocukların temel sorunları sosyal uyum güçlüğüdür. Örn: İnsan yüzü bu çocuklarımız için ilgi çekici değildir. Amaçları sosyal iletişime geçmek olmadığı için sosyal iletişimin temeli olan göz teması da anlamlı değildir. Bu yöntemde temel olarak çocuk ile iletişime geçerken nelere dikkat edilmesi ve nasıl iletişim kurulması gerektiği vurgulanmaktadır.

Bireyin gelişim basamağını dikkate aldığımızda görmenin, duymanın, taklit edebilmenin sosyal iletişime geçmekte büyük rol aldığını göreceğiz. Nöroplay ile bu duyular ve becerilerin nasıl geliştirileceği ve bunlardan nasıl fayda sağlanacağı aileye vurgulanmaktadır.

Nöroplay yöntemi sayesinde "oyunun" ve "oyun oynamanın" öğrenme ve gelişimde ne kadar önemli bir rol aldığını tekrar gözler önüne seriyoruz.

Oyun gelişim süreçlerinin Piaget’in gözünden baktığımızda;

  • Alıştırmalık oyun (0-2 yaş)
  • Sembolik Oyun (2-7 yaş ya da 2-11 yaş)
  • Kurallı oyun (11-12 yaş) bu aşamalarda görürüz.

Alıştırmalık Oyun Dönemi

Öğrenmenin ilk temeli alıştırmalık oyun dediğimiz dönem ile başlar. Bunlar duyu-motor gelişimine bağlı oyun davranışlarıdır. Örn: Yatağında yatarken üzerinde asılı oyuncağa elini çarptığında onun hareket ettiğini fark eder. Bu hareketi tekrar ettirerek eğlenir.

Sembolik Oyun Dönemi

Diğer basamak olan sembolik oyun dönemi de;
  • Taklit
  • Hayal
  • Sembolleştirme dönemlerinden oluşur. Birey gözlem yapar ve çevresinde gördüğü rolleri taklit etmeye başlar.

Kurallı Oyun Dönemi

Son aşama ise kurallı oyun dönemidir. Artık bireyler daha fazla kurallara uymaya başlar. Oyun süreleri artar (dikkat süreleri artar). Daha mantıklı düşünmeye başlarlar. Kazanma arzusu artar. Bu şekilde kurallara uymaya başlarlar. Ben merkezcilikten uzaklaşırlar. Kendilerini kontrol etmeye başlarlar.

Bu bilgilerin ışığında bizler biliyoruz ki;

Oyun çocuğun sosyal uğraşısıdır. Otizmli çocuklarda bozulmuş oyun davranışı en temel belirtilerden biridir.
Hedefimiz: Ebeveyn desteği ile çocukların sosyal etkileşimini arttırmaktır.
TOP
Konuşma penceresi aç
1
👯 Yardıma mı ihtiyacınız var❓
Merhaba 👯
Size nasıl yardımcı olabiliriz?

Fizyo Çocuk | Fzt. Gül Eren Buya